(Tο άρωμα των αγριολούλουδων)
του Srdjan Karanovic

Ένας δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, στο ρόλο ο Ljuba Tadic, αποφασίζει να αποσυρθεί από το προσκήνιο. Κουρασμένος εγκαταλείπει φήμη και δόξα και αποσύρεται σ' ένα ποταμόπλοιο, στο Δούναβη μαζί μ' ένα φίλο του -έναν καπετάνιο- και την ερωμένη του. Αναζητά την απλή ζωή.
Όμως η απόφασή του αυτή δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Η στάση του προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού και των media. Ο θίασος στον οποίο συμμετείχε ελπίζει να τον πείσει να αναιρέσει την απόφασή του. Ένα τηλεοπτικό συνεργείο τον ακολουθεί προσπαθώντας να γυρίσει ένα πορτραίτο του. Ενώ παράλληλα κόσμος καταφθάνει στο χώρο που βρίσκεται για να τον δει.
Χιούμορ, δηκτική ειρωνεία και καυστική σάτιρα, κυριαρχούν στη δεύτερη ταινία του Srdjan Karanovic. Βραβευμένη με το βραβείο της Fipresci στο Φεστιβάλ των Καννών, η ταινία αυτή αφηγείται μια ιστορία απόδρασης, μια ιστορία φυγής από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής. Με αφορμή την κρίση ηλικίας που διέρχεται ο δημοφιλής ηθοποιός, ο σκηνοθέτης κάνει ορισμένα σκληρά σχόλια για τα δεσμά που κρατούν δεμένο τον ήρωα, για το αδύνατο της φυγής, για αναπόδραστο. Σ' αυτήν τη μάταιη (;) προσπάθεια απόδρασης, η διαδρομή που ακολουθεί το ποταμόπλοιο έχει ως τέρμα την αφετηρία. Και όμοια με το ποταμόπλοιο, και ο ήρωας φαίνεται να καταλήγει εκεί απ' όπου ξεκίνησε…
Το μουσικό μοτίβο που συνοδεύει τις διαδρομές του ποταμόπλοιου στο Δούναβη οφείλεται στον Zoran Simjanovic: τον σημαντικότερο ίσως Γιουγκοσλάβο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής (πιο πρόσφατη δουλειά του ακούσαμε στην ταινία Πυριτιδαποθήκη του Goran Paskaljevic)
Δ.Μ.

Miris poljskog cveca / The Fragrance Of Wild Flowers / L'odeur des fleurs des champs (1978)
Σκηνοθεσία: Srdjan Karanovic
Σενάριο: Rajko Grlic, Srdjan Karanovic
Φωτογραφία: Zivko Zalar
Μοντάζ: Branka Ceperac
Μουσική: Zoran Simjanovic
Ηθοποιοί: Ljuba Tadic, Aleksandar Bercek, Rastislava Gacic, Nemanja Zivic, Olga Spiridonovic, Sonja Divac, Bogdan Diklic
Παραγωγή: Centar Film
Έγχρωμο
93 '
Γιουγκοσλαβία