(Το χρυσάφι του Ρήνου)
του Fatih Akin
(γράφει ο Σωτήρης Ζήκος)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_rheingold.jpg

Ταινία βασισμένη στην αυτοβιογραφία με τίτλο «All or Nothing: We Say the World Belongs to You» του Κούρδου στην καταγωγή, Τζιγουάρ Χατζαμπί που γεννήθηκε μέσα σε φυλακή στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ στις αρχές του 1980. Και 20 χρόνια περίπου μετά “ξαναγεννήθηκε” σε μια άλλη φυλακή στη Συρία, όπου και ηχογράφησε κρυφά τον πρώτο του δίσκο με το όνομα Xatar και έγινε ένας από τους διασημότερους μουσικούς του χιπ-χοπ στη Γερμανία. (Μια τέτοια βιογραφία δεν θα τη διάβαζα ποτέ ούτε ακούω τέτοια τραγούδια, αλλά δεν χάνω καμία ταινία του Φατίχ Ακίν.)
Ο βασικός λόγος που τράβηξε το ενδιαφέρον του Φατίχ Ακίν είναι ότι η ιστορία του συνδυάζει πολλά κινηματογραφικά είδη, όπως ταινία πολέμου, ιστορία ενηλικίωσης, ταινία με γκάνγκστερ, μιούζικαλ… που για την πραγματοποίησή της χρειάστηκε τη συνδρομή του Τζι (Τζιγουάρ) στο σετ για να τον μυήσει στη σλανγκ της Βόννης, το ντιλάρισμα της κοκαΐνης, τις πόρτες στα κλαμπ, τους Κούρδους, τη γερμανική ραπ.

Κι όμως, στην ταινία αυτή “όλα τα λεφτά” είναι για μένα, ο πρωταγωνιστής Εμίλιο Σακράγια, Γερμανός ηθοποιός, τραγουδιστής και ράπερ... ο οποίος, κατά τη δική του παραδοχή, άρχισε να παίζει πιάνο, κιθάρα και ντραμς σε ηλικία έντεκα ετών και εντάχθηκε σε ένα σχολικό συγκρότημα από νεαρή ηλικία. Και σε ηλικία 15 ή 16 ετών άρχισε να γράφει τα δικά του τραγούδια.
Μετά διάβασα σε μια συνέντευξη τον Φατίχ Ακίν να λέει: «Ο Εμίλιο έχει μέθοδο. Προετοιμάζεται για μήνες, προσπαθεί να μπει στον ρόλο με το σώμα, τη φωνή, την ψυχή του. Ο Εμίλιο είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους κάνω αυτήν τη δουλειά. Αυτή η ταινία χρειάζεται γκλάμουρ. Είτε το έχεις είτε όχι, δε μπορείς να το μάθεις. Και ο Εμίλιο το έχει. Η ταινία είναι η δική μου ερμηνεία του Τζιγουάρ. Και ο Εμίλιο είναι τέλειος για αυτό, γιατί είναι πολύ πιο συναρπαστικό να τον βλέπεις στον ρόλο. Είναι αδύνατον να μιμηθεί κανείς τον Τζιγουάρ, έτσι κι αλλιώς.»
Ο νεαρός (26 χρονών) Εμίλιο Σακράγια που έχει ήδη ασκηθεί από τα μικράτα του σε καράτε και κουνγκ φου, έχει παίξει σε ταινίες και σε σειρές, έχει βγάλει δίσκους, χωρίς να έχει πουλήσει ναρκωτικά, χωρίς να έχει σαπίσει στο ξύλο κάποιους εκδικητικά, χωρίς να έχει διαπράξει ληστεία (παρά μόνο σαν ρόλο σε ταινία) και είναι ακόμη τόσο “αθώος”, νέος και ωραίος... είναι “όλα τα λεφτά”!