του Enrique Pineda Barnet

Βραβευμένη το 1989, με το Ισπανικό βραβείο Goya, ως η καλύτερη ταινία στην ισπανική γλώσσα, η ταινία του Enrique Pineda Barnet είναι ένα μουσικό μελόδραμα, μια ταινία εποχής.
Διαδραματιζόμενη στην Αβάνα των δεκαετιών του 1920 και 1930, η ταινία περιστρέφεται γύρω από το διάσημο μουσικό θέατρο της εποχής, το Alhambra: Ένα κέντρο διασκέδασης που δεχόταν ως πελάτες μόνο άνδρες.  Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης και η "Ωραία" του τίτλου (αλλά και θεάτρου) είναι μια σταρ της εποχής, μια πραγματική βεντέτα, η Rachel - ένα από τα πρόσωπα που αναδείχθηκαν μέσα από τις παραστάσεις του μουσικού θεάτρου. 
Κατάδυση στον κόσμο της νυκτερινής διασκέδασης, λεπτομερή αναπαράσταση της θεατρικής ζωής των δεκαετιών 20 και 30, της εποχής και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας: η αφήγηση συλλαμβάνει με ακρίβεια την αίσθηση γιορτής και καρναβαλιού, το διονυσιασμό αλλά και ένα τόνο παρακμής. Όμως πίσω από την λαμπερή και αστραφτερή πρόσοψη της ταινίας κρύβεται και μια πολιτική αλληγορία, ένα σχόλιο για την κατάσταση της εποχής.  
Πρώτη ύλη για την συγγραφή του σεναρίου υπήρξε το βιβλίο Cancion de Rachel του Miguel Barnet -ένα βιβλίο που βασίζεται σε συνεντεύξεις του συγγραφέα με την πραγματική Rachel.
Δ.Μ.
Ο ENRIQUE PINEDA BARNET γεννήθηκε στην Αβάνα το 1933. Συγγραφέας και δημοσιογράφος συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας Soy Cuba του Mikhail Kalatozov. Ασχολήθηκε επίσης με το ραδιόφωνο και το θέατρο. Ένας από τους ιδρυτές της ομάδας Nuestro Tiempo.

LA BELLA DEL ALHAMBRA
Σκ: Enrique Pineda Barnet
Σεν: Enrique Pineda Barnet, Miguel Barnet
Φωτ: Raul Rodriguez
Μοντάζ: Jorge Abello
Παίζουν: Carlos Cruz, Cesar Evora, Veronica Lynn, Jorge Martinez, Isabel  Moreno, Beatriz Valdes, Omar Valdes
Διάρκεια: 108
Παραγωγή: ICAIC, Television Espanola (TVE)
Χώρα: Κούβα
Έγχρωμη
1989