b_505X0_505X0_16777215_00_images_2425_juliana-rojas.jpg

Το έργο της Juliana Rojas εκτείνεται σε 25 χρόνια, και μέσα σ' αυτά τα χρόνια  το έργο της έχει γίνει σημείο αναφοράς στον λατινοαμερικάνικο κινηματογράφο. Η ανάμειξη  φανταστικού κινηματογράφου, οικογενειακών δραμάτων και στοιχεία από τις ταινίες τρόμου δημιουργεί  φιγούρες σχεδόν μυθικές: απεικονίζεται έτσι με ένα τρόπο ριζικό το παρόν μας, αναδεικνύοντας οράματα για τη μητρότητα, την οικογενειακή ζωή και το εργασιακό περιβάλλον. Ένα άγριο σινεμά στο οποίο η λογική αναστέλλεται στιγμιαία, δίνοντας τη θέση της σε παρορμήσεις που αναδύονται από τα υπόγεια με τη μορφή υγρών, ταχυπαλμιών και παθών.

Ακριβώς στην αρχή των σπουδών της, είχε την τύχη να βρει ένα σύντροφο και συνοδοιπόρο για τα κινηματογραφικά της πάθη στο πρόσωπο του Marco Dutra, εξηγεί η Juliana Rojas σε συνεντεύξεις της. Αυτές οι φαινομενικά αντιφατικές φόρμες που βρίσκουμε στο σινεμά της, όπως ο τρόμος, τα μιούζικαλ ή τα κινούμενα σχέδια, μοιάζουν, ωστόσο, σε ένα σημείο: στην απομάκρυνση με μέσο τον πειραματισμό από το προνόμιο της συμβατικής ρεαλιστικής εικόνας. Στις ταινίες, οι οποίες αρχικά συν-σκηνοθετήθηκαν (και στη συνέχεια παρήχθησαν από την κοινή εταιρεία παραγωγής Filmes do Caixote), παίζουν με ευχαρίστηση με τα στοιχεία του είδους, αλλά ποτέ δεν γίνονται οι ίδιες ταινίες ενός κινηματογραφικούς είδους. Αντίθετα, η σκηνοθέτις, η οποία ειδικεύτηκε στο σενάριο, το μοντάζ και τον ήχο κατά τη διάρκεια των σπουδών της, χρησιμοποιεί το στοιχειωμένο ή σωματικό τρόμο για διαθλάσεις και στιγμές έκπληξης σε μια αισθητικά τελειοποιημένη μορφή. Η Rojas αρέσκεται εξίσου στο μητρικό γάλα ή στο αίμα,  όσο και στους τραυματισμούς /ερεθισμούς του δέρματος και στον ήχο. Οι πλοκές για τις ταινίες της προέρχονται από την καθημερινή οικογενειακή και επαγγελματική ζωή της βραζιλιάνικης μεσαίας τάξης με τις υπηρέτριές της και τις μορφές των μέσων ενημέρωσης που τους είναι αφιερωμένες.
Από το 2007, η Rojas συνεργάζεται με τον καλλιτεχνικού διευθυντή Fernando Zuccolotto με τα εντυπωσιακά ντεκόρ του, ενώ από το 2011 έχει προσθέσει μουσικά μέρη (κυρίως σε σύνθεση του Dutra και μουσική της ίδιας).

(πηγή δελτία τύπου)