(Τα θραύσματα μιας γυναίκας)
του Kornél Mundruczó
(κριτική του Σωτήρη Ζήκου)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_pieces-of-a-woman-2.jpg

Η ταινία έχει μια εντυπωσιακή σκηνοθεσία που αφορά τόσο στις ερμηνείες και την κινησιολογία των ηθοποιών όσο και στις λήψεις. Από την άποψη αυτή η αρχική σκηνή του τοκετού που είναι και η δεσπόζουσα στην ταινία αξίζει να συμπεριληφθεί σε κάποια ανθολογία με τις καλύτερες σκηνές του σινεμά. Αλλά και γενικά οι φωτιστικές και χρωματικές συνθέσεις των πλάνων είναι υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.
Η περίφημη σκηνή του τοκετού είναι ένα μονόπλανο διάρκειας περίπου 24 λεπτών (με ένα “κλέψιμο” νομίζω στα πόδια χαμηλά όταν σπάνε τα νερά) που χρειάστηκε πολλές πρόβες, άψογος συντονισμός δράσης και κάμερας, όπως και αρκετές επαναλήψεις γυρίσματος (από τις έξι επιλέχτηκε η τέταρτη με κάποια τεχνικά προβλήματα αλλά η πιο “φυσική”) για να επιτευχθεί ένα real time “ντοκιμαντερίστικο” αποτέλεσμα.   
Ωστόσο σε επίπεδο μυθοπλασίας υπάρχει μια υπερβολική δραματοποίηση με στιγμές που κινδυνεύουν να περάσουν το όριο της γελοιότητας, όπως όταν ο σύντροφος της Μάρθας, ο Σον μόνος κλαψουρίζει "Γιατί έφυγες νωρίς;" απευθυνόμενος στο νεκρό βρέφος ολίγων λεπτών και μετά ουρλιάζει "Γιατί;" Ή όταν η εβραϊκής καταγωγής μητέρα της Μάρθας, σε έναν μεγάλης έντασης μονόλογο της Έλεν Μπέρστιν, περιγράφει το πώς γεννήθηκε στο γκέτο της Ουγγαρίας επί γερμανικής κατοχής και πώς την κράτησε ανάποδα από τα πόδια κάποιος όταν ήταν μωρό, σαν να ήταν δική της τραυματική ανάμνηση, ενώ προφανώς της το διηγήθηκε εκ των υστέρων η μητέρα της.
Η αφήγηση της ταινίας (βασισμένη αρχικά σε θεατρικό) βασίζεται σε τρεις πυλώνες σε εσωτερικούς χώρους: τη σκηνή του τοκετού, τη σκηνή της οικογενιακής συγκέντρωσης στο σπίτι της μητέρας και τις δύο κοντινές σκηνές στο δικαστήριο. Όλα τα άλλα είναι "καλλιτεχνικά" γεμίσματα με αρκετά εξωτερικά για να γίνει το αποτέλεσμα πιο “κινηματογραφικό”, όπως και η “έξτρα” σκηνή με τη μηλιά στο φινάλε. Εξάλλου και μόνο η παρουσία της Βανέσα Κίρμπι είναι αρκετή για να "γεμίσει" με οπτικό ενδιαφέρον τα πλάνα και τις δευτερεύουσες σκηνές!

Τα Θραύσματα μιας Γυναίκας / Pieces of a Woman (2020)
Σκηνοθεσία: Kornél Mundruczó
Σενάριο: Kata Wéber
Παίζουν: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Molly Parker, Sarah Snook, Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Jimmie Fails και Ellen Burstyn  
Ένας αποτυχημένος τοκετός στο σπίτι έχει βαριές αισθηματικές επιπτώσεις για μια γυναίκα. Ένα χάσμα θλίψης τη χωρίζει από τον σύντροφο και την οικογένειά της.