cinema3.jpg

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠANΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ουδέποτε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - το τρίτο σημαντικότερο στην Ευρώπη -  απέκλεισε δημοσιογράφο απ’ το να εξασκήσει το δημοσιογραφικό του λειτούργημα. Η διαπίστευση της διοργάνωσης και το δημοσιογραφικό υλικό που είναι απαραίτητα για κάθε εκπρόσωπο των ΜΜΕ, είναι διαθέσιμα όποτε ζητηθούν, όπως συμβαίνει σε όλα τα διεθνή φεστιβάλ του κόσμου. Το ότι το φεστιβάλ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει φιλοξενία σε ορισμένους εκπροσώπους του Τύπου στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, αυτό είναι ένα ευτύχημα που καλύπτεται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία καταφέραμε να εξασφαλίσουμε. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλοι οι δημοσιογράφοι.
Ουδέποτε λοιπόν το φεστιβάλ, απέκλεισε τον Νίκο Αλέτρα απ’ το να εξασκήσει το δημοσιογραφικό του λειτούργημα. Σε καμία περίπτωση, η φιλοξενία ή μη, δε συνεπάγεται και την εξάσκηση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου. Και φυσικά η διοργάνωση δεν απαγόρευσε ποτέ στην ΠΕΚΚ να απονείμει το καθιερωμένο βραβείο της στη διάρκεια του 53ου  Φεστιβάλ. Αντιπρότεινε την απονομή του βραβείου, εκτός τελετής λήξης, σε εναλλακτικό χώρο επιλογής της ΠΕΚΚ. Είναι αυτονόητο ότι το φεστιβάλ είναι πάντα ανοιχτό στην κριτική, τόσο των δημοσιογράφων, όσο και του κοινού.
(22 Μαρτίου 2013)

Aνακοίνωση της Π.Ε.Κ.Κ. - Αποκλεισμός δημοσιογράφου
Για τις "ενοχλητικές" δηλώσεις του στην τελετή λήξης τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), τιμωρείται τώρα με ποινή αποκλεισμού από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Eκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στο πρόσωπο του δημοσιογράφου - κριτικού, αποδοκιμάζοντας τη φασίζουσα νοοτροπία και την κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ.
Σημάδι των καιρών, ν' ακρωτηριάζεται η δημοκρατία σε θεσμούς πολιτισμού. Eύκολα επιλέγεις ταινίες με θέμα τ' ανθρώπινα δικαιώματα, δυσκολεύουν όμως τα πράγματα εκτός οθόνης. Καλούμε τις δημοσιογραφικές ενώσεις και την κινηματογραφική κοινότητα να πάρουν θέση, τους δε αρμοδίους ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους.
(20 Μαρτίου 2013)