(Το Μεγάλο Ξεπούλημα)
του Florian Opitz
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
sellout1.jpg
Στις μέρες μας γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από την παγκοσμιοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις. Έχουμε όμως καταλάβει πραγματικά ποιες αλλαγές θα συμβούν στη ζωή μας, τις κοινωνίες που ζούμε και μεγαλώνουν τα παιδιά μας;
Οι περισσότεροι που προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτές τις αλλαγές, το έκαναν με αφηρημένο τρόπο: από τη προοπτική της ισχυρής Δύσης ή από την προοπτική των εμπειρογνωμόνων και των αναλυτών της παγκοσμιοποίησης. Οι άνθρωποι αντιστοιχούν σε αριθμούς, στατιστικές ή στην καλύτερη περίπτωση σε θύματα. Δεν υπολογίζονται ως ενεργά άτομα, που είναι σε θέση να πάρουν το πεπρωμένο στα χέρια τους και ν' αλλάξουν την κατάσταση.
Στόχος μου με το Μεγάλο Ξεπούλημα/The Big Sellout/ Der große Ausverkauf είναι να παρουσιάσω τι υπάρχει πίσω από το αφηρημένο φαινόμενο της ιδιωτικοποίησης των βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, τι σημαίνει και τι συνεπάγεται αυτό για τον κόσμο. Οι πρωταγωνιστές στο Μεγάλο Ξεπούλημα, συνειδητοποιούν τι συμβαίνει όταν η ύδρευση, η ενέργεια, οι δημόσιες συγκοινωνίες ή η περίθαλψη ιδιωτικοποιούνται. Και δεν είναι διατεθειμένοι να αφεθούν στη μοίρα τους, αλλά αντιστέκονται στους μηχανισμούς της κεφαλαιοκρατίας. Το ευρύ κοινό δεν έχει πραγματική συναίσθηση αυτής της παγκόσμιας υποχώρησης στις ιδιωτικοποιήσεις. Σχεδόν όλα τα κοινωνικά στρώματα πρόκειται να υποβληθούν άμεσα στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Σε τίποτα δεν υπάρχει σεβασμός. Στο μέλλον πρόσβαση στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες θα έχουν μόνο εκείνοι που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.
Αυτό το ντοκιμαντέρ θέλει να ενημερώσει το κοινό για μια επερχόμενη ανάπτυξη που μπορεί να αλλάξει δραματικά τις ζωές όλων μας.
Κολωνία, Μάρτιος 2006

(πηγή δελτίο τύπου)