(Αστυνομία, Ταυτότητα)
του Corneliu Porumboiu
Ο Κρίστι είναι ένας αστυνομικός που αρνείται να συλλάβει ένα νεαρό που προσφέρει χασίς σε δύο συμμαθητές του. Η «προσφορά» ναρκωτικών τιμωρείται απ’ το νόμο. Ο Κρίστι πιστεύει ότι ο νόμος θ’ αλλάξει και δε θέλει να έχει βάρος στη συνείδησή του τη ζωή ενός ανεύθυνου νέου. Αλλά για τον προϊστάμενο του Κρίστι, η λέξη «συνείδηση» έχει διαφορετικό νόημα.
Ο σκηνοθέτης Corneliu Porumboiu σε μια συνέντευξη του στην τοποθεσία http://www.out1filmjournal.com/ μεταξύ άλλων δηλώνει: "Άκουσα δύο ιστορίες που μου έδωσαν την έμπνευση να κάνω την ταινία. Η πρώτη αφορούσε δύο αδέλφια: ο ένας κατέδωσε τον άλλο σε μια υπόθεση για κατανάλωση χασίς. Η δεύτερη ιστορία: έχω ένα φίλο αστυνομικό που μου αφηγήθηκε για μια υπόθεση που χειριζόταν και την οποία απόφάσισε να μην την ολοκληρώσει για λόγους συνείδησης."
Σχετικά με την αίσθηση που έχει ο θεατής ότι η ταινία διαδραματίζεται σε πραγματικό χρόνο δηλώνει: "Κάνοντας έρευνα για το σενάριο ανάκαλυψα ότι οι αστυνομικοί έχουν πάρα πολύ χρόνο -νεκρό χρόνο- όταν κάνουν παρακολουθήσεις. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα γιατί ταιριάζει με το πνεύμα που ήθελα να δώσω στο σενάριο και με τον τόνο του παράλογου που ήθελα να έχει η ταινία. Παίρνω τον πραγματικό χρόνο και αυτός μετατρέπεται σε χρόνο παράλογο. Η ταινία ασχολείται με το νόημα και τη σημασία και σ' αυτήν ένας αστυνομικός προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο του. Ήταν ο πραγματικός χρόνος (δηλαδή το ότι η ταινία διαδραματίζεται σε πραγματικό χρόνο) που μ' επέτρεψε να κατασκευάσω αυτήν την αίσθηση."
Σχετικά με τις επιρροές του σημειώνει: "Έχω δει αρκετές αστυνομικές ταινίες, όπως το All of Us, όμως σ' αυτήν την ταινία επηρεάστηκα απο τον Pickpocket την ταινία του Bresson και από το Blow Up του Antonioni. Μεγάλο τμήμα της ταινίας είναι βουβό και είναι η γλώσσα του σώματος που έχει σ' αυτό σημασία. Έτσι όσον αφορά την αίσθηση και την ατμόσφαιρα ήταν αυτές οι δύο ταινίες που σκεφτόμουν πολύ. Το Blow Up είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Όμως επηρεάστηκα απο την τεχνική του Blow Up στην πρώτη μου ταινία (12:08 East of Bucharest) καθώς προσπαθούσα να συλλάβω και να καταγράψω την επανάσταση. Στην περίπτωση της ταινίας Politist, Adjectiv όταν έκανα την έρευνά μου διάβαζα τις ημερήσιες αναφορές των αστυνομικών. Απο αυτές μου ήρθε η ιδέα της αναπαράστασης που μπορείς να βρεις και στο Blow Up. Μπορείς να δεις τι κάνει κάθε ημέρα ένας αστυνομικός, από αυτά που είναι γραμμένα στις σελίδες της αναφοράς. Και αυτό είναι η αναπαράσταση του τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Αυτή ήταν η αφετηρία για να αρχίσω να ασχολούμαι με τη γλώσσα και τις λέξεις και για το τι πραγματικά σημαίνουν και τι εκφράζουν. Υπάρχει λοιπόν αυτή η δομή που επαναλαμβάνεται κάθε μέρα και η οποία καταλήγει στην τελική συζήτηση."
Ο σκηνοθέτης Corneliu Porumboiu γεννήθηκε το 1975 στη Ρουμανία. Το 2003 αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου. Οι μικρού μήκους ταινίες του Livius’ Dream, Gone with the Wine και A Trip to the City, έχουν αποσπάσει διάφορα διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου της Cinefondation στις Κάννες το 2004. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο Ήταν ή δεν ήταν;/ 12:08 East of Bucharest έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και κέρδισε το βραβείο Χρυσή Κάμερα το 2006.