(Σιωπηλές Ψυχές)
του Aleksei Fedorchenko
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
silents3.jpg

Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας μου είναι “Ovsyanki”, που στα Ρώσικα είναι τα πουλιά τσιχλόνια, μακρινά ξαδέρφια των σπουργιτιών. Αυτά τα μικρά πρασινοκίτρινα πουλιά υπάρχουν σχεδόν παντού στην Ρωσία, περνάνε όμως συνήθως απαρατήρητα. Παρόλα αυτά η εδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με καναρίνια που θα μπορούσαν να μάθουν να τραγουδούν.

Ο Μίρον Αλέξεβιτς είναι διευθυντής ενός εκδοτικού συγκροτήματος στην μικρή πόλη Νέγια. Ο Αϊστ Σεργκέφ είναι φωτογράφος στο ίδιο συγκρότημα. Τόσο οι δυο τους όσο και η αγαπημένη γυναίκα του Μίρον, Τάνια που είναι ζωγράφος, είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Αυτό που δεν φαίνεται είναι ο τρόπος που βλέπουν τον κόσμο. Ένας τρόπος κληροδοτημένος από μια αρχαία φυλή και πυροδοτούμενος από το απίστευτο πάθος της βαθειάς και σιωπηλής ψυχής τους. Θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά τα μικρά πουλιά: απλοί, συνηθισμένοι με μια πρώτη ματιά, κι όμως κρύβουν τόσους θησαυρούς που μόνο ένα κοφτερό μάτι μπορεί να ανακαλύψει.
silents1.jpg
Παρόλο που η δράση εκτυλίσσεται στο σήμερα και όλοι οι χαρακτήρες είναι σύγχρονοι άνθρωποι, οι περιπέτειές τους συνδέονται με το παρελθόν, με τους μυστηριώδεις Μέργια. Αυτή η φυλή, ενσωματωμένη στην Ρωσία εδώ και πολύ καιρό, υποθέτουμε πως ζουν ακόμη ανάμεσά μας. Δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους: ντύνονται, μιλούν και τρέφονται όπως εμείς. Αλλά το ρώσικο αίμα που κυλά στις φλέβες τους είναι περισσότερο Φινλανδο-ουγγρικό παρά Σλάβικο. Μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον από κάποια σημάδια που διακρίνουν μόνο εκείνοι. Στις πιο δραματικές στιγμές της ζωής τους, στηρίζονται ο ένας στον άλλον και στρέφονται στα αρχαία τελετουργικά τους. Για τους Μέργια, δεν υπάρχουν θεοί- παρά μόνο η Αγάπη και το Νερό. Έπλεξα από γνωστά γεγονότα μια φανταστική μυθολογία για την περιοχή του Βόλγα.
silents4.jpg
Η πρόθεσή μου ήταν να δείξω μια άλλη πλευρά της Ρωσίας. Μια χώρα όπου οι πιο αρχαίες και παγανιστικές παραδόσεις πριν την Ορθοδοξία και η δυναμική των ανθρώπων μπορούν να την απελευθερώσουν από την κοινοτυπία του “πολιτισμού”. Προσπάθησα να δείξω έναν αυστηρό και συνάμα όμορφο κόσμο, που κατοικείται από αγνούς και ειλικρινείς ανθρώπους- έναν κόσμο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Σε αυτό τον κόσμο το να ζεις, να αγαπάς και να πεθαίνεις είναι το ίδιο ποθητά.

Το «Σιωπηλές ψυχές» είναι ένα «ρόουντ-τριπ» στις πιο κρυφές γωνιές της ανθρώπινης ψυχής, ένα ρέκβιεμ για την αγάπη, ένα αφιέρωμα στην θηλυκότητα, ένα ταξίδι στο οποίο μελαγχολία και τρυφερότητα μπλέκονται μεταξύ τους.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή της ταινίας)