Επικεντρωμένη στο πρόσωπο του γιατρού Magnus Hirschfeld, η ταινία παρουσιάζει μια χαρισματική προσωπικότητα σε μια δύσκολη εποχή, λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Εβραϊκής καταγωγής, ο ήρωας υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα: ίδρυσε την πρώτη πολιτική ομάδα ομοφυλοφίλων στην Γερμανία, δημιούργησε, το 1921, το Ινστιτούτο για την Επιστήμη της Σεξουαλικότητας, άσκησε την ιατρική εστιάζοντας στις σεξουαλικές ιδιαιτερότητες, παρέχοντας παράλληλα συμβουλευτικές υπηρεσίες (και όχι μόνο). Αυτή τη δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στο Βερολίνο του μεσοπολέμου, διέκοψε η άνοδος των Ναζί στην εξουσία.
Ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί τόσο το πρόσωπο του γιατρού που κέρδισε το παρωνύμιο “Αϊνστάιν του Σεξ”, όσο και την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, η σκηνοθεσία αναδεικνύει και άλλα πρόσωπα, περιμετρικά του ήρωα και τυπικά μιας εποχής και της ατμόσφαιρας της: τον νεαρό αυστριακό βαρόνο που έγινε εραστή του Hirschfeld, Hermann von Teschenberg, τον νεαρό Karl Giese που προσπαθεί να προστατεύσει το Ινστιτούτο από το μένος των Ναζί, τον τραβεστί Dorchen και τέλος τον Adolph Brand, έναν δεξιών αποκλίσεων συγγραφέα που υμνεί το σωματικό κάλος της γερμανικής νεολαίας.
Ο σκηνοθέτης Rosa von Praunheim συνεχίζοντας τη διερεύνηση θεμάτων και προσώπων που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο της ομοφυλόφιλης κοινότητας, προσεγγίζει τον ήρωα και την εποχή με ειλικρίνεια, εντιμότητα, χιούμορ και την αναγκαία απαραίτητη τολμηρότητα.
Ο Rosa von Praunheim δηλώνει για την ταινία, Der Einstein des Sex - Leben und Werk des Dr. Hirschfeld: «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να ζουν και να εργάζονται σιωπηλά, ότι υπάρχει αυτό που λέγεται ιδιωτική ζωή που δεν αφορά κανένα, ότι αν την δημοσιοποιήσεις τότε θα κάνεις την κατάσταση χειρότερη. Πολλοί πιστεύουν ότι ο όρος ομοφυλοφιλία είναι λάθος. Πολλοί έχουν συμπεριφορά ομοφυλόφιλου όμως δεν μιλούν γι’ αυτό. Δεν δίνουν ένα όνομα στην συμπεριφορά γιατί δεν γίνεται κατανοητή από την κοινωνία.
(…) Η αντίληψη μας για τη σεξουαλικότητα είναι πολύ νέα. Δεν πιστεύω στην ομοφυλοφιλία, αλλά στην σεξουαλικότητα. Νομίζω ότι όσο πιο ανοικτός είσαι, τόσο περισσότερες δυνατότητες έχεις. Νομίζω ότι όλοι είμαστε αμφιφυλόφιλοι, έχουμε πολλές επιλογές».
Δ.Μ.