του Denis Villeneuve
sicario-2.jpeg

Με φόντο έναν άγριο πόλεμο –ενάντια στα διαβόητα μεξικάνικα καρτέλ των ναρκωτικών-, η ταινία εστιάζει στα ηθικά διλήμματα και τις εντάσεις αυτού του αγώνα.
Στο Μεξικό, η λέξη Sicario σημαίνει επαγγελματίας δολοφόνος. Στην αχανή μεθοριακή περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, η Kate, μια ιδεαλίστρια πράκτορας του FBI έχει στρατολογηθεί από μια κυβερνητική ομάδα για να βοηθήσει στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Με επικεφαλής έναν αινιγματικό πράκτορα με αμφίβολο παρελθόν, η ομάδα θα διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις αναγκάζοντας την Kate να αμφισβητήσει όλα όσα πιστεύει, προκειμένου να επιβιώσει.
Ο Ντενί Βιλνέβ,/Denis Villeneuve, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Η ταινία εστιάζει στις μυστικές επιχειρήσεις και τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών. Επιπλέον, εστιάζει στην Αμερική και τη σύγκρουση ιδεαλισμού και ρεαλισμού,  και τη σχέση της με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των άλλων χωρών. (...) Πάντα πίστευα ότι ο κόσμος είναι γκρι, και όχι μαύρο και άσπρο, ότι η έννοια του καλού και του κακού καθορίζεται από το πολιτιστικό και γεωπολιτικό υπόβαθρο ενός ατόμου. (...) Είναι εν μέρει μια ταινία γι' ένα φάντασμα: για την παλιά ιδέα ότι η Βόρεια Αμερική είναι σε θέση να λύσει τα πιο βίαια προβλήματα του κόσμου, μ' ένα πολύ αποτελεσματικό και αόρατο τρόπο. Αυτή κάποτε ήταν μία παρήγορη σκέψη –όμως πλεόν ο κόσμος φαίνεται να έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκος. Έχουμε ανάγκη για υπερ- ήρωες. Ωστόσο, στη σημερινή πραγματικότητα, οι ήρωες, συνήθως, δεν έχουν “καθαρά” χέρια. Οι ήρωες αντιμετωπίζουν τις πιο δύσκολες ηθικές επιλογές, επιλογές που πρέπει να γίνουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με το κακό. Οι ηθικές επιλογές της ταινίας με συναρπάζουν. Πόσο μακριά πρέπει να πάμε για να σταματήσουμε τα καρτέλ ναρκωτικών; Μπορούμε να σταματήσουμε τα καρτέλ ναρκωτικών χωρίς να γίνουμε σαν κι αυτούς
Με τους Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Jeffrey Donovan.

(πηγή επίσημος ιστότοπος, κατάλογος του φεστιβάλ Καννών, δημοσιεύματα του τύπου. Σύνταξη Δ.)